Saturday, 6 July 2013

Mediese boete vir ons wat na SA terugkeer - Stuur die toordokter

Gepubliseer in Beeld, Johannesburg, as rubriek op 6 Julie 2013

Luiheid is wanneer jy rus voor jy moeg raak. Ek lê nou in die bed en skryf. Nie om te rus voor moegheid nie. Ek herstel van ʼn operasie en nou bepeins ek die essensie van menswees as asemhalende, draagbare loodgieterwerk.
My gedagtes was egter elders toe ek daar op die operasietafel soos ʼn geplukte hoender wag om geskeer en geperforeer te word. Daarom wou ek by die narkotiseur weet waar hy gestudeer het want ek wou baie graag weer wakker word en my maermerries se lewenstaak verder voer, naamlik om meubels in die donker te vind. Ek het die verpleegster gevra of daar ʼn briek aan die bed langs die operasietafel was want ek wou nie tussen tafel en bed val nie omdat ek verkies om my kop teen probleme te stamp en nie die vloer nie.

Die belangrikste vraag was egter aan myself. Om my was daar ligte, instrumente en die groot TV-skerm vir beelde wanneer kameras en skalpels in my liggaam rondvroetel en al wat ek aan kon dink was: Is dit regtig so goed dat al hierdie toerusting hier uitgekom het teen die laagste tenderpryse?
Ja sien, die Skedelkus van die Dood was nog net ʼn effens siek kleuterstrand toe ek klein was en nou, op my meer kwaliteitsgerigte en minder prysgerigte ouderdom, probeer ek vlooimarkvlak-verbande en prysgesnyde snytoerusting vermy.

My operasie het gelukkig wonderlik afgeloop maar elders in die wêreld is daar dikwels tog wel sulke kwaliteitsprobleme van tyd tot tyd.
Dink maar net aan die skandaal wat soveel Barbie van der Boobiebergs die afgelope drie jaar getref het toe dit uitkom dat hulle goedbedeelde medies-geïnduseerde verleidelikheid ʼn dekade lank gemaak was van ʼn bankrot Franse maatskappy se bekostigbare silikoon borsinplantings wat beter in matrasse as vrouens se liggame sou pas. Dink aan die Amerikaanse firma wat stilletjies beensement in mense getoets het met rampspoedige gevolge of farmaseutiese firmas wat navorsingsfeite opgemaak het.

Retraction Watch, ʼn blog van Ivan Oransky (uitvoerende redakteur van Reuters Health) en Adam Marcus (redakteur van Anesthesiology News), teken honderde herroepings van mediese aansprake jaarliks aan, baie daarvan gebaseer op leuens.
ʼn Leuen in die sakewêreld is dikwels net ʼn gerieflike onakkuraatheid. Gelukkig is ons mediese toerusting in klinieke daarvan gespaar en was my vrees in die operasiesaal oor laagste tenderpryse ongegrond.

Ons het egter wel ʼn groot mediese probleem wat aandag verdien en dis van die regering se kant.
Die Wet op Mediese Skemas bepaal dat Suid-Afrikaners wat lank buite Suid-Afrika woon en nie in staat is om Suid-Afrikaanse mediese fondse oorsee te gebruik nie met hulle terugkeer vir die res van hulle lewens beboet (eintlik belas) word. Hulle moet vir altyd boetepremies van tussen 5% en 75% by mediese fondse betaal omdat hulle (kuggie) nie aan Suid-Afrikaanse mediese fondse behoort het nie. Wat onmoontlik was. Catch 22.

Dis ʼn onakkuraatheid wat terugkerendes sal wegstoot. Parlementsgedrewe.
En genoeg om my te dryf om, soos my vriend Carl wat saam met my nou die dag in ʼn bosveldse apteek was, te vra of ek nou die toordokter kan sien.

 

No comments: